29 Mart 2017 Çarşamba

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Sakuralar

İstanbul, Ataşehir'de ana yollar, kavşaklar, plazalar, çok katlı binalar ortasında nefes alınacak bir yer arıyorsanız Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi doğru bir adres. Geniş bir alana yayılmış ve asıl görev olarak bitkilerin araştırılması, tanıtılması ve korunması üzerine kurulmuş ayrıca çeşitli etkinliklerin ve turla gezintilerin düzenlendiği bir bahçe burası. İstanbul'a % 12 yeşil alan sağlaması açısından da önemli. 2002'de açılan parkta 50 bine yakın ağaç ve çalının, çok sayıda bitki türünün koleksiyonu yanısıra eğitim merkezi, kütüphane, herbaryum, bahçeler, adalar, havuzlar, köprüler, çeşmelerle birlikte piknik ve çocuklar için keşif, oyun alanları da bulunuyor. Adalar; Merkez Ada, Mesire Adası, İstanbul Adası, Arboretum Adası, Anadolu Adası, Ertuğrul Adası, Meşe Adası vb. olarak adlandırılmış.

Bahçe özellikle her yıl Mart sonu Nisan başında çok kısa bir süre çiçek açan Sakura Ağaçları -kiraz çiçeği- nedeniyle de dikkat çekiyor. Bu harika ağaçları görmek inanılmaz bir mutlulukla birlikte  güzelliğin geçiciliği karşısında çaresizlik yüzünden biraz melankoli de uyandırıyor. Daha önce Baltalimanı Japon Bahçesini ziyaretimde gördüğüm meyve vermeyen sadece çiçek açan bu ağaçlar Japon kültüründe önemli bir yere sahip. En güzel olduklarında dökülmeye başlayan zarif ve narin sakuralar hayatın geçiciliğini ve kaçınılmaz ölümü de simgeliyor aslında. 


Dar bir tünelden geçilerek ulaşılan Ertuğrul Adası'ndaki; güzellik ile hüzün birlikteliğiyle ve pembe bir bulut görünümüyle romantik bulduğum sakuraların altında bambaşka bir alemdeymiş gibi hissettim. Tıpkı 19. yüzyıl Romantik ressamlarının resimlerindeki atmosfer kadar göz alıcı... Bu kırılgan ve sihirli ağaçların masalsı ışıltısına hayranlıkla bakarken, hafif bir esintide uçuşan çiçeklerinin uyandırdığı hisle o anın içinde kayboldum. Tarif etmesi güç... Doğanın görkeminin büyüleyiciliği karşısında kendinden geçme hali bu. Uzaktan gelen trafik sesi veya bahçenin etrafındaki çevrede görülen inşaatlar, vinçler bile buna engel olamadı.

Burada böyleyken Tokyo, Kyoto, Osaka, Nagoya, Fukuoka gibi Japon kentlerinin sayısız bahçelerindeki ağaçların oluşturduğu görünümler cennet gibidir sanırım. "Hanami" yani kiraz çiçeği görüntüleme, Japonya'da yüzyıllardır uygulanan eski bir  bahar geleneğidir. Çiçek açan mevsimlerde kutlamalar ve festivaller gerçekleştiği için kiraz çiçeği, Japon halkı için çok önemlidir. Bu çok kısa çiçeklenme dönemi her başlangıcın bittiğini ve hayatın güzel olduğunu, ancak çok kısa olduğunu hatırlatıyor. Her anın değerini bilerek ve hakkını vererek yaşamak en iyisi. Kendiliğinden yıpranan, eskiyen şeyleri de yine Japon kültürüne özgü wabi sabi de olduğu gibi doğal haliyle kabullenmek de öyle.


"Ertuğrul Adası'nda 1890 yılında, II. Abdülhamit'in emriyle gittiği Japonya'dan dönüşte, fırtınada batan Ertuğrul Firkateyni'ndeki 527 denizcinin anısına dikilen bir anıt da yer alıyor. Anıtın ifade bulduğu anlam, facianın  115. yılı olan 2005'te, Japon Sakura Vakfı tarafınfan bağışlanan ve her bir denizcinin anısına dikilen japon sakura kirazı fidanları ile tamamlanmaktadır."*



Özellikle Sakuraları görmek için son bir hafta. Bu müthiş görselliği ve kiraz çiçeklerinin yavaşça dökülmesini kaçırmayın çünkü insanlar tarafından çirkinleştirilen dünyada kalan az sayıdaki doğal güzelliklere sarılmaya ve umut etmeye ihtiyacımız var. Sakura zamanı geçince de önem vermemiz ve sürekliliğini sağlamamız gereken botanik bahçesini diğer bitki türlerini görmek ve doğa içinde yürüyüş yapmak için her mevsim ziyaret etmek mümkün.


*****Bu sayfalardaki yazıların tüm hakları yazara aittir. Sadece kaynak gösterilerek, yazar adı ve orijinal sayfanın aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir ve paylaşılabilir. Nalan Yılmaz adıyla tüm yazılar 'Creative Commons Attribution Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License' altında tescillidir.   Creative Commons License

2 yorum :

  1. Sakuralar mucizevi bir güzellikte...fotoğraflar öylesine davetkâr ki!.2 hafta önce gitmiştim N.G.B.Bahçesi'henüz açmamışlardı o zaman.Şimdi bahçe renklenmiş.O halde Sakuralar solmadan gitmeliyim :) teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. Gerçekten çok güzeller ancak bir şair en derin bir şekilde söze kelimelere aktarabilir :)Kaçırmazsınız umarım...

      Sil



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...