28 Ağustos 2015 Cuma

Wang Yue ve Ağaç Kovuğu Resimleri

Çinli genç sanatçı Wang Yue ağaç kovuklarını boyayarak sokak sanatının farklı ve ilginç bir türüne imza atıyor. Aslında yıkıntı duvarlar üzerine graffitiler yapmayı planlayan Yue, bir gün yürüyüş sırasında renksiz, yapraksız, kasvetli ve kuru görünen ağaçların kırık kabuklarının altındaki yüzeyin düzgünlüğü nedeniyle üzerine resim yapılabileceğini fark eder ve fikrini değiştirir. 2013 yılında Dalian Politeknik Üniversitesi’nde çağdaş sanat lisansüstü programında öğrenciyken, profesörlerden destek alarak iki ayda 16 resimden oluşan ‘Ağaç Kovuğu Resimleri’ projesini gerçekleştirir. Arkadaşı Li Yue kamerayla onun kamusal sanat çalışmalarının kaydını tutar. Wang Yue, Jiuzhong caddesinden gelip geçenlerin dikkatini çeken ve Meitu adını verdiği bu uygulamalarla yaratıcı fikirlerini ortaya koyar. Kent hayatı içindeki doğal alanları keşfetmek, çevre bilincini geliştirmek ve doğanın yaşama kattıkları üzerinde yoğunlaşır. Sokaklarda yürürken ya da araçlarda giderken görülen binaların, çöp kovalarının, reklamların ve tabela karmaşasının ortasındaki, kentsel çevreye saygılı resimler eğlenceli, hoş ve sıcak bir deneyime davet eder. Aynı zamanda üç boyutlu ve canlı bir görsel etkiye uyandırır.

Wang Yue Çin’in kuzeyinde Hebei Eyaletinin başkenti Shijiazhuang’daki çürüyen ağaç gövdelerine uyguladığı çalışmalarında doğadan esinlenerek sincap, papağan, panda, kirpi, rakun, kedi, kuş, tavşan vb. hayvan figürlerine ve manzaralara yer verir. Sanatın gerçekliği ile doğanın gerçekliği aynı düzlemde kesişmek zorunda değildir. Sanatçı doğadan aldıkları kadar kendi ruhunun zenginliğini de katar. Anlaşılmaz görüneni ve nesnelerde doğal durumda bulunmayan şeyi ifadelendirmeye çalışır. Canlı olsalardı bir insan yaklaşınca kaçacakken, gerçekmiş gibi görünen sevimli hayvan figürleri gelip geçenlere gülümser. Çok derin olmayan oyukları dolduran resimlerden özellikle gün batımında plaj; kır çiçekleriyle dolu çimen; dışarı akıyormuş gibi görünen ormanlık alandaki nehir vb. manzaraları gizli bir dünyaya geçit gibi algılanıp masalsı bir çağrışıma neden oluyor.

Oyuklar genellikle yaşlı bir ağaçta zamanla bakteri, mantar, termit, böcek veya yıldırım, ısı, yağmur, rüzgâr gibi etkenler sonucu meydana gelir. Doğal bir yaşam alanı ve yuva sağlayan bu girintileri hayvanlar gaga, diş ve pençeleriyle genişletirler. Resimleriyle, yaşadığı bölgedeki korkunç hava kirliliğine, soğuk, gri ve puslu kış günlerine renk, neşe ve sıcaklık getirmeyi umduğunu belirten Wang Yue, tuval olarak kullandığı ağaçlardaki hayvan tasvirleriyle ekolojik uyumu da ön plana çıkarıyor.


Wang Yue oyuk yüzeylerin etrafında az çatlaklar olan ağaçları seçerek, paleti, fırçaları ve boyalarıyla titiz ve özenli bir çalışma içine girer. Önce dijital çizimle oluşturduğu her resmini, toz ve toprağını temizlediği ağacın kovuğuna aktarır. Kamu alanındaki bu sıra dışı sanat çalışmaları çevredeki halk tarafından memnuniyetle ve Çin medyasında övgüyle karşılanıyor. Kendisinden “Ağaç kovuklarını boyayan kız” olarak söz ediliyor. Yerel çevre koruma kurulunun onayladığı ağaca ve kamuya zarar vermeyen su bazlı boyalarla yapılan resimler zaman içinde açık alandaki graffitilerin başına geldiği gibi zarar görecek ya da yağmurda akacak. Bu yenilikçi yaklaşımın insanları çevrenin olumsuz koşullarına rağmen gülümsettiği kesin.

Goethe “İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemelidir.” sözüyle her gün sanatla ilgilenmenin gerekliliği üzerinde durur. Günlük yaşamda bir yerlere yetişme telaşındaki insanların ağaç kovuklarındaki mutluluk veren resimleri görüp şaşırmaları, duygusal doyum yaşamaları günlerine renk katmaz mı?

Yaptığım basit bir şey. Sadece öğrendiklerimi yaşadığım kentin daha güzel olması için kullandım. Herkes yeteneklerini kentlerimizi güzelleştirmek için kullansa inanıyorum ki gelecekte daha güzel ve aydınlık kentler göreceğiz.” Wang Yue

Nalan Yılmaz, Wang Yue ve Ağaçtaki Sanat, Lebriz Sanal Dergi, 18 Ağustos 2015.

*****Bu sayfalardaki yazıların tüm hakları yazara aittir. Sadece kaynak gösterilerek, yazar adı ve orijinal sayfanın aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir ve paylaşılabilir. Nalan Yılmaz adıyla tüm yazılar 'Creative Commons Attribution Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License' altında tescillidir.  Creative Commons License

0 comments :

Yorum Gönder



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...